Gelijkspel. Plug & Play studiedag

Uit heel wat onderzoek blijkt dat de relatie tussen leerlingen en leerkrachten een grote impact heeft op hoe leerlingen het doen in de klas. Leerlingen die voelen dat de leerkracht in hem of haar gelooft, voelen zich beter en presteren beter. Bovendien delen leerkrachten hun verwachtingen met collega’s. Zo houdt het team binnen eenzelfde school er min of meer dezelfde ideeën op na met betrekking tot wat ze van hun leerlingenpubliek verwachten. Door hier bewust mee om te gaan, kan je een groot verschil maken!

Deze Plug & Play pedagogische studiedag staat stil bij welke rol leerkrachten en school(team) kunnen spelen in het creëren van gelijke onderwijskansen en onderwijsloopbanen. Plug & Play wil in dit geval zeggen dat de studiedag door het schoolteam zelf in handen wordt genomen. Je download de app en start een kant-en-klare studiedag. In het totaal duurt de studiedag ongeveer 2,5 uur. Je kan het zelf korter en langer maken door gesprekken en discussies uit te breiden of te beperken.

De begeleiding gebeurt op basis van een uitgewerkt draaiboek. In principe kan iedereen op school deze rol opnemen, zolang je een leerproces van het team kan begeleiden en hun vertrouwen geniet. Er is geen extern ‘deskundige’ die de studiedag begeleidt. De rol van expert wordt opgenomen door de kinderen en jongeren, de leerkrachten en academici die in reportages hun ervaringen en kennis delen. En uiteraard ligt de expertise ook bij het schoolteam zelf, dat ervaringen en inzichten uitwisselt vanuit de praktijk.

Download hieronder de volledige studiedag.

Download de app
(Opgelet: de app werkt enkel op windows, niet op mac of android!)
Download de werkbundel voor begeleiders
Download de werkbundel voor deelnemers/leerkrachten
Een woordje extra

Of bekijk de reportages online: